’89 MIFELÉNK

Kétnapos ingyenes budapesti tanulmányi kirándulás 15-19 éves fiataloknak a rendszerváltásról

A PROGRAMRÓL

Miért lehet érdekes ma a rendszerváltás egy tizenéves számára?

Mire fontos szerinte emlékeznünk ’89-ből?

A Blinken OSA Archívum kétnapos budapesti tanulmányi kirándulást szervez 15-19 éves fiataloknak, hogy velük keresse a választ ezekre a kérdésekre.

 

Célunk, hogy a rendszerváltás jelentését, eseményeit és társadalmi értékelésének változásait színes, interaktív és kreatív foglalkozások révén tegyük személyesebbé és megfoghatóbbá a résztvevő fiatalok számára.

 

Tájékoztató letöltése

A programra 15-35 fős, Budapesten kívüli iskolákból érkező csoportok jelentkezését várjuk.

 

A programon a részvétel ingyenes, minden költséget (utazás, étkezés, szállás) az Amerikai Nagykövetség támogatásából finanszírozunk.

 

A két nap során a diákok az alábbi interaktív programokon vesznek részt >>

1. nap: Miért érdekes a rendszerváltás?
 • 10:00 – Megérkezés a Blinken OSA Archívumba
 • 10:00-10:30 – Bemutatkozás, reggeli
 • 10:30-13:00 – SZIMULÁCIÓS JÁTÉK
 • 13:00-14:00 – Ebéd
 • 14:00-15:30 – VÁROSI SÉTA
 • 15:30-16:00 – Reflexiók
Bővebben a szimulációs játékról

Milyen volt az élet Magyarországon a Kádár-rendszerben?

Miért nem lehetett nyugati zenét hallgatni? Utazni? Szabadon szólni?

 

A workshop különböző szituációkon és (a diákok által eljátszott) szerepeken keresztül teszi átélhetővé és érthetővé a Kádár-rendszer logikáját, és azt, hogy ez a rendszer milyen dilemmák elé állította az egyes embereket.

 

A játék, amellett, hogy szórakoztató módon ismerteti meg a résztvevőkkel az egyéni dilemmákat és felhasznál eredeti archívumi anyagokat, egyúttal lehetőséget teremt a nyilvános beszéd gyakorlására és fejleszti a diákok vitakészségét is.

 

A cél, hogy érthetővé váljon a diákok számára, hogy mi is volt a rendszerváltás tétje. A rendszerváltás folyamatát a játékot követő városi sétán járjuk körbe.

Bővebben a városi sétáról

Alternatív történelemóra városi séta keretében a rendszerváltásról, és arról, hogy ’89-ben miért volt fontos a történelem.

 

1989-ben nemcsak tárgyalótermekben, de az utcán is váltották a rendszert. Mégpedig olyan tüntetéseken, amelyeken felidézték az 1848-as és az 1956-os forradalmak emlékét: meglátogatták helyszíneiket, elismételték jelszavaikat, kitűzték jelképeiket. A sétán körbejárjuk a rendszerváltás történetét és azt, hogy mit jelentett ’89-ben ’48 és ’56. Mi leszünk a tömeg, a szónokok és a sajtó is: felolvassuk az elhangzott beszédeket, újrajátsszuk a korabeli fotókat!

 

Útvonal: Szabadság tér >> Batthyány-örökmécses >> Kossuth Lajos tér

2. nap: Mire fontos emlékeznünk '89 kapcsán?
 • 9:00 – Megérkezés a Blinken OSA Archívumba
 • 9:00-9:30 – Reggeli
 • 9:30-12:30 – KREATÍV BLOKK 1
 • 12:30-13:30 – Ebéd
 • 13:30-15:30 – KREATÍV BLOKK 2
 • 15:30-16:00 – Reflexiók, alkotások fotózása
Bővebben a kreatív blokkról

A „Kreatív blokk” célja, hogy múzeumpedagógusok és művészek segítségével szintetizálja az első nap élményeit. A program fő kérdésére segít megadni a választ, vagyis arra, hogy a diákok szerint mire fontos emlékeznünk ’89-ből.

 

A kérdés megválaszolásának módja különböző „emlékeztetők” készítése. Célunk, hogy szakértőink kalauzolásával lehetőséget teremtsünk a résztvevő diákok számára, hogy érdeklődésük szerint kollázstechnikával készült plakátot, pólókra vagy táskákra szánt szitanyomatot, kitűzőt, matricát vagy akár performanszot alkotva fejezzék ki gondolataikat, benyomásaikat.

 

A program része egy, a diákok alkotásaiból készült online kiállítás létrehozása is. Így a 2. napot a reflexió mellett az alkotások megörökítésével zárjuk.

A program az Amerikai Nagykövetség támogatásával valósul meg.A Blinken OSA Archívum projektpartnerei a DIA és a Történelemtanárok Egylete

JELENTKEZÉS

A jelentkezés határideje: 2019. december 22.

 

A helyek korlátozott száma miatt javasoljuk a mielőbbi jelentkezést.

 

Adatvédelmi tájékoztató

  HÍRLEVÉL

   Szeretne tudni aktuális programjainkról? Írunk róluk!