tematikus Forrásgyűjtemények

Az OSA Archívum szabadon, online elérhető tematikus gyűjteményei és interaktív adatbázisai a 20. századi (magyar) történelem oktatásához.

 

Magyar holokauszt // 1956 // Szovjet propagandafilmek // Paranoia archívum // 1989 // Fekete Doboz – Rendszerváltás // Verzió dokumentumfilmek // Diafilmgyűjtemény // Refugee DocsMap

MAGYAR HOLOKAUSZT

A Blinken OSA Archívum projektje és weboldala 1944. június 21-ének állít emléket, amikor a budapesti zsidóságot rendeletileg lakhelyük elhagyására és az 1944, sárga Dávid-csillaggal jelölt épület egyikébe való beköltözésre kötelezték.

 

FORRÁSOK: interaktív térkép a megjelölt épületek mai helyzetével * archívumi források * az események kronológiája * történelmi fogalomtár * a házak listája kerületi bontásban * egykori lakók személyes visszaemlékezései * két online kiállítás

1956

13 tematikus gyűjtemény az 1956-os forradalom még kiadatlan vagy kevéssé ismert forrásaival, illetve a Blinken OSA Archívum és partnerintézményei korábban digitalizált, vonatkozó irataival.

 

FORRÁSOK: filmek * interjúk * rádióadások * sajtószemelvények külföldi és hazai ellenzéki kiadványokból * fényképek * tanúvallomások. Megtekinthetők emellett azok a pályamunkák is, melyeket az itt megtalálható anyagok feldolgozásához kapcsolódó diákoknak és tanároknak kiírt „Kódold a múltat!” illetve „’56-ról hitelesen” című pályázatainkra érkeztek.

SZOVJET PROPAGANDAFILMEK

Szovjet propagandafilm gyűjteményünkben 109 film található, köztük 87 magyar szinkronnal. A filmek többsége a történelem és tudomány történetének szovjet verzióját meséli el egy egyedülállóan gazdag, fejlődő és boldog helyként bemutatva a Szovjetuniót a szatellitállamoknak.

 

TÉMÁK: A filmek a szovjet rajzfilmektől a palesztin gerilla taktikákig, a bajkáli-amúr vasút építésétől a szocializmus afganisztáni építésén át a krími szanatóriumokig minden olyan témát érintenek, amit propoganda céljából így vagy úgy hasznosíthatónak tűnt.

PARANOIA ARCHÍVUM

A Paranoia Archívum 58 magyar oktatófilmet tartalmaz, melyeket 1964 és 1982 között forgattak. A filmeket rendszeresen vetítették iskolákban, munkahelyeken, művelődési házakban vagy mozikban, a főműsor bemutatása előtt.

TÉMÁK: A korai filmek többek között megtanították a nézőknek, hogyan készítsenek maszkot, építsenek bunkert a kertjük végében, mi a teendőjük nukleáris támadás esetén, és hogyan védjék ki a radioaktív sugárzás mellékhatásait.

1989: LESZ-E?

„Vannak tények is. Naiv // tiszta szívű adatok. Sokszor // a hülyeségig becsületesek. // Őszintén hiszik, hogy ártatlanok.”
Kemény István: Patai második éneke

 

1989 története(i) csak az archívumi dokumentumok minél szélesebb körének nyilvánossága és a korabeli szemtanúk személyes visszaemlékezései, iratai és tárgyi emlékei révén ismerhető(ek) meg. Arra biztatunk mindenkit, hogy az itt bemutatott, egyedülállóan széleskörű és változatos források segítségével próbálja maga megérteni, összerakni és feldolgozni az 1989-ben lezajlott folyamatokat. Bíbelődjünk velük, építkezzünk belőlük, vonjunk le következtetéseket.

FEKETE DOBOZ DOKUMENTUMFILMEK

Az 1988-ban megalakult, Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett Fekete Doboz volt az első független filmes-videós csoport a kommunista Magyarországon. A rendszerváltás előtt aktív résztvevője és dokumentálója a magyarországi politikai, társadalmi és kulturális eseményeknek. Az 1988 és 1996 között készült közel négyezer órányi videódokumentum anyaguk Magyarország legnagyobb és legjelentősebb a rendszerváltást bemutató magán videóarchívuma, mely az OSA-ban kutatható.

A Fekete Doboz szerkesztői ezekből a felvételekből dokumentumfilmeket készítettek, melyeket VHS kazettákon sokszorosítottak és terjesztettek. E dokumentumfilmek az OSA Archívum YouTube csatornáján érhetők el.

ISKOLA VERZIÓ + UNIVERZIÓ

Az Iskola Verzió keretében sokszoros fesztiváldíjas, felkavaró és elgondolkodtató, a valóságról érzékenyen tudósító dokomunetumfilmeket teszünk ingyenesen elérhetővé iskolai vagy filmklubos vetítésekre. A filmek mellé készítettünk a tanárok és az ingyenes filmklubok szervezői számára segédanyagokat is, melyekben az egyes filmek mentén felvetődő kérdéseket és hasznos kiegészítő információkat gyűjtöttük össze.

 

Az Iskola Verzió mellett egyetemi együttműködési programunk, az UniVerzió keretében filmművészetet és társterületeit tanuló egyetemi hallgatóknak biztosítunk lehetőséget, hogy ne csak nézőkként, de aktív közreműködőkként is a fesztivál részeseivé váljanak.

DIAFILMEK

A Diafilm-történeti Gyűjtemény az egyetlen hazai film-diapozitíveket őrző magángyűjtemény. Bíró Ferenc nemzetközileg is ritkaságszámba menő diafilm- és diaberendezés-gyűjteményt állított fel. Ennek az állománynak a virtuális változata tekinthető meg itt, egyszerűen kereshető és áttekinthető formában.

 

A gyűjtemény több mint 5000 darab, az 1920-as évektől napjainkig megjelent oktató, ismeretterjesztő és szórakoztatási célokat szolgáló diafilmet és diasorozatot tartalmaz.

REFUGEE DOCSMAP

Térképes katalógus az Archívumban összegyűjtött több száz, menekültekről és menekülésekről szóló dokumentumfilmhez.

 

Az adatbázis célja, hogy kiemelje a menekültek személyes, egyedi történetét, és hogy ezzel hozzájáruljon az olyannyira ellenséges környezetben zajló közbeszéd árnyaltabbá tételéhez. Az adatbázis angol nyelvű, a benne szereplő filmek az OSA Archívum kutatótermében tekinthetők meg.