Hidegháborús hétköznapok

90-120 perc

12-19 éveseknek

10 - 30 fő

társadalom

A workshopról

Milyen ruhára és frizurára áhítoztak a nagyszüleink és mi volt ciki?

Mit olvastak és mit néztek a tévében?

Mire buliztak féktelenül?

Mit tudtak a világról?

 

Avagy: hogyan is festett a hidegháború alulnézetből?

A worskhop célja, hogy a hidegháborús Magyarország mindennapjain keresztül lebbentse fel a fátylat a korszak politikai és társadalmi körülményeiről. A programmal elsősorban megfoghatóbbá és átélhetőbbé szeretnénk tenni ezt az időszakot, felkelteni a diákok érdeklődését egyfelől a korszak történelme, másfelől nagyszüleik élményei iránt.

 

Célunk emellett, hogy minél több eredeti forrással ismertessük meg a diákokat, és lehetőséget teremtsünk kutatói és előadói készségeik gyakorlására is.

A workshop menete

A workshop két fő részből áll. Az első részben egy mini terepmunka vár a diákokra, míg a második részben prezentálják kutatási eredményeiket – hogy mi mindent találtak és tanultak.

 

Terepmunka

A diákok csoportokban dolgoznak. Minden csoport húz egy-egy kártyát. Minden kártyán szerepel egy-egy téma és néhány orientáló kérdés. A csoportoknak meg kell találniuk az OSA épületében a témájukhoz értő konzulenst, és megtudniuk minél többet az adott témáról. A kutatás és interjúzás közben dokumentálják a felhasznált forrásaikat.

 

Előadás

Miután végeztek a terepmunkával, a csoportok összeállítanak egy rövid előadást, melyben bemutatják a kutatott témájukat és forrásaikat. A bemutatót a felmerülő kérdések tisztázása követi – ha kell, a résztvevő konzulensek bevonásával. A programot közös reflexió zárja.

Korábbi kutatási témák

Divatos ’60-as évek | Nyugati zene | Tiltott irodalom | Budapesti underground | Szabad Európa | Tüntetések á la 80-as évek | A szavak ereje | Milyen a jó iskola? | 3 tárgy, 3 történet | Szegénység

 

A fentiek mellett egyéb témákat is szívesen fogadunk és építünk be a programba, ha tudunk melléjük saját archívumi forrásokat rendelni.

Részeletek és jelentkezés

Kérjük, jelentkezéskor írja meg nekünk a következőket:

 

1. Hány fő és hány évesek vennének részt a workshopon?

2. Vannak ismereteik a hidegháború időszakáról?

3. Milyen időpontok lennének megfelelőek?

    Köszönjük érdeklődését! Megkeresésére igyekszünk mihamarabb válaszolni.

    Az OSA Archívum csapata

    Hírlevél

      Szeretne tudni aktuális programjainkról? Írunk róluk!